Sagrada Familia facade mod vest

Antoni Gaudí og hans arkitektur

Den catalanske arkitekt var en af sin tids vigtigste kunstnere

Gaudí voksede op i en periode, hvor Catalonien var i gang med at genopdage sin gloriøse fortid. Perioden går under navnet renæssancen. Samtidig gennemstrømmedes regionen af en økonomisk opblomstring, der først og fremmest skyldtes en tidlig industrialisering i Catalonien. Disse økonomiske og sociale rammer skabte nogle ideelle betingelser for den kunstneriske fornyelse inden for arkitekturen, der kaldes for el modernisme.

Det var særligt storhedstiden i middelalderen og den gotiske byggekunst fra denne periode, der var inspirationskilde for periodens kunstnere. De catalanske kunstnerne så i slutningen af det 19. århundrede den gotiske periode som en glansperiode, man måtte søge at genetablere, og det er derfor begrebet renæssance eller genfødsel anvendes om perioden.

Modernismen & Gaudí


Casa Batllo
Casa Batlló (1904-1906)

Modernismen som bevægelse

Gaudí slog hurtigt sit navn fast som en af periodens vigtigste arkitekter - men han var langt fra en enlig svale. Den catalanske modernisme var en bred bevægelse, der omfattede en hel række af arkitekter og kunsthåndværkere. Blandt periodens vigtigste skikkelser kan nævnes Lluís Domènech i Montaner (1850-1923), Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), Josep Vilaseca i Casanovas (1848-1910) og Enric Sagnier (1858-1931).

Mødet med Eusebi Güell

Gaudí mødte i sommeren 1878 den stenrige Eusebi Güell i Bacigalupi, industrimagnat, catalansk nationalist og kunstinteresseret. Eusebi Güell havde skabt sin formue takket være den voksende tekstilindustri, og på rejser til England havde han lært om de sidste nye kunststrømninger og stiftet bekendtskab med de socialistiske idéer om socialt byggeri.

Güell havde tidligere dette år besøgt verdensudstillingen i Paris og havde her blandt andet set en 3 meter høj glasvitrine af Gaudí, der havde imponeret ham. Da de to landsmænd mødtes, var Eusebi Güell 31 og Gaudí 26 år. Begge mænd havde fremtiden for sig, og med mødet blev et mangeårigt og givende samarbejde indledt, der skulle berige Barcelona med nogle af sine mest karismatiske arkitektoniske værker.

Casa Batllo
Palau Güell (1886 - 1888) - Antoni Gaudís tidligere hovedværk - blot et stenkast fra Ramblaen. Bygningen er fra den såkaldt gotiske periode, hvor inspirerationen fra middelalderarkitektur er tydelig

Gaudí opførte en lang række værker gennem sit lange, aktive liv. De fleste af dem selvom der også findes spændende arkitektur af Gaudí i det nordlige Spanien og i Catalonien. I det følgende kommer et par af de kendteste bygninger fra selve Barcelona - klik på teksterne for at læse mere/se billedserier.

Casa Batlló (1904-6)

Med konstruktionen af Casa Batlló nåede Gaudís karriere sit foreløbige højdepunkt. Med denne bygning kommer brugen af glaseret tegl og de bølgende bevægelser i strukturen for første gang til at dominere Gaudís arkitektur. Huset er bygget oven på en allerede eksisterende bygning, som Gaudí omformede og gav nyt liv og indeholder en lang række referencer til den catalanske kulturhistorie.

Casa Batllo
De blå kakler i Gaudís Casa Batlló ændrer farve afhængigt af lysindfaldet og deres placering

Casa Milà (1906-1910)

Den enorme hjørnebygning et stykke længere oppe ad Passeig de Gràcia, Casa Milà, er et andet af Gaudís mesterværker. Det blev bestilt af Batllós ven, Pere Milá i Camps. Gaudí designede møbler til bygningen og byggede et af Barcelonas mest særprægede bygningsværker, så særpræget at det virkede chokerende på folk i Gaudís samtid, der hurtigt døbte byggeriet la pedrera (stenbruddet), der nu ofte bruges mere end det oprindelige navn. .

Datidens aviser bragte karikaturtegninger af bygningen, men i slutningen af 1980'erne fik bygningen den velfortjente anderkendelse, da den kom på UNESCO's Verdensarvsliste.

Casa Mila
Selv trapperne der forbinder de forskellige etager på La Pedrera er en oplevelse.

Casa Mila
Skulpturer på taget af La Pedrera/Casa Mila

La Sagrada Familia (1883-)

La Sagrada Familia er vel Barcelonas kendteste bygningsværk. Gaudí brugte 43 år af sit liv på kirken, men man bygger stadig på den. Når La Sagrada Familia står færdig vil kirken have 18 tårne, der skal repræsentere de 12 apostle, de 4 evangelister, Jomfru Maria og Jesus. Jesus-tårnet, der vil blive rejst i kirkens centrum, kommer til at måle i alt 170 meter - de eksisterende tårne har en højde på 109 meter.

Den moderne facade på Sagrada Familia
Den moderne facade (1987 - ) med den vestlige indgang på Sagrada Familia-kirken

Colonia Güell (1908)

Et af Gaud ís mindre kendte værker, der dog ligger blot en halv time fra Barcelona. Colonia Güell er en industriel koloni, som Gaudí byggede til Eusebi Güell og hans far, Joan Güell.

Colonia Guell

Park Güell (1900-1914)

Park Güell et af de mest popul ære af Gaudís projekter. Lokale og turister fra hele verden kommer til parken for at nyde Gaudís værk. Her er der mulighed for at se modernistisk arkitektur af Gaudí og hans lærlinge, men også slentre ad de snoede stier eller nyde udsigten over Barcelona og Middelhavet fra caféen på den centrale plads.

Colonia Guell
ASTA
Enoturisme Penedes
Gouda
Catalunya Gastronomía
Visa, Mastercard & Amex