Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Antoni Gaudís uafsluttede mesterværk Sagrada Familia

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst og billeder: Kasper Christiansen
25. marts, 2020

Antoni Gaudí byggede på La Sagrada Familia gennem en periode på over 43 år uden at blive tilnærmelsesvist færdig, men kirken nærmer sig nu sin afslutning. Efter mange generationers arbejde på kirken er man i disse år ved at gøre de sidste (og højeste) tårne færdige

 

La Sagrada Familia er Antoni Gaudís kendteste bygning - og uden tvivl et af Europoas mest bemærkelsesværdige byggerier
Sagrada Familia
Højt til himlen. Man skal læne hovedet langt tilbage for at få det hele med på Sagrada Familia-kirken i Barcelona, men faktisk bliver kirken betydeligt højere over de næste år, når Kristurtårnet bliver bygget færdigt (2019-2022).

Historien bag kirken

Antoni Gaudí begyndte på opførelsen af La Sagrada Familia i 1883. Allerede i 1860'erne var den religiøse forening, der financierer byggeriet blevet grundlagt, og i 1882 ansatte man arkitekten Francisco de Paula del Villar y Lozano til at tegne en kirke. Villar blev imidlertid fyret, og så var vejen banet for at Antoni Gaudí i Cornet kunne begynde sit arbejde på Sagrada Familia basilikaen. Gaudí endte med at bygge 43 år på kirken, inden han blev dræbt af en sporvogn, der kørte ind i ham.
Gaudí afløste sin lærermester, Francisco de Paula de Villar, da han blev fyret i 1883 af Sagrada Familia-kirken

Bocabella var manden bag foreningen "Josefinerne", der stod for at administrere økonomien og han ønskede en kirke, der var fuldstændig særlig. En enestående kirke, der havde Den Hellige Familie ("La Sagrada Familia") i centrum.

Sagrada Familia
Lys og højt til himlen. Det spektakulære kirkerum i Sagrada Familia

Kirkeprojektets afslutning

Når kirken står færdig vil Sagrada Familia have i alt 18 tårne. Tårnene repræsenterer henholdsvis de 12 apostle, de 4 evangelister, Jomfru Maria og Kristus. Kristustårnet, der vil blive rejst i kirkens centrum, og som altså skal hvilke på kirkeskibet, kommer op i 172,5 meters højde - de eksisterende tårne måler 109 meter.

Sagrada Familia
Detaljerigdom. På fødselsfacaden vrimler det med motiver

Hvornår kom kirken i brug?

Kirken blev indviet af Pave Benedikt XVI d. 13. november 2010. Det betyder dog langtfra, at kirken nu står færdig De oficielle tal hedder, at det først er i 2026 (hundredeåret for Gaudís fødsel) eller måske endda i 2030, at kirken endelig vil stå helt færdig. Det centrale kirkerum er i brug , men der mangler endnu 10 af de 18 tårne og den sidste fascade før kirken er helt færdig.

Den sidste facade, der mangler at blive færdiggjort på Sagrada Familia-kirken, er La Fachada de la Pasión og den vil komme til at handle om Jesu liv, mens de to færdige som bekendt har Jesu korsfæstelse og Jesu fødsel som tema. Men ellers er det store tema i øjeblikket hurtigtoget - man er i gang med at grave ud til hurtigtoget under kirken, og det bliver altså nøjagtigt under kirken, at toget kommer til at køre.

Sagrada Familia
Detaljerigdom. På fødselsfacaden vrimler det med motiver

Entréer til kirken

Entréerne til Sagrada Familia-kirken varierer afhængigt af om man ønsker at komme op i tårnene, om det. Billetpriserne starter på 18 €/person.
Se de aktuelle billetpriser på Sagrada Familia-kirkens hjemmeside her.

Guidede ture i kirken
Skriv til Barcelona-rejser under kontakt for at bestille en guidet tur til kirken. Hvis I er en gruppe på mindst 8 personer, kan vi tilbyde en guidet tur i Sagrada Familia kirken.

- Læs mere om vores private guidede tur til Gaudís arkitektur med dansk guide

Bestil et tilbud på en guidet tur