Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Antoni Gaudís uafsluttede mesterværk Sagrada Familia

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst og billeder: Kasper Christiansen
27. januar 2021 (revideret version)

Antoni Gaudí arbejdede på La Sagrada Familia i mere end 43 år uden at blive tilnærmelsesvist færdig med byggeriet - men nu nærmer man sig afslutningen på byggeriet. Efter mange generationers arbejde på kirken er man i disse år ved at gøre de sidste (og højeste) tårne færdige.

symbol
La Sagrada Familia er Antoni Gaudís kendteste bygning - og uden tvivl et af Europoas mest bemærkelsesværdige byggerier
Storbyrejse til Barcelona
Sagrada Familia
Højt til himlen. Man skal læne hovedet langt tilbage for at få det hele med på Sagrada Familia-kirken i Barcelona, men faktisk bliver kirken betydeligt højere over de næste år, når Kristurtårnet bliver bygget færdigt (2019-2022).

Historien bag kirken

Antoni Gaudí begyndte på opførelsen af La Sagrada Familia i 1883. Allerede i 1860'erne var den religiøse forening, der financierer byggeriet blevet grundlagt, og i 1882 ansatte man arkitekten Francisco de Paula del Villar y Lozano til at tegne en kirke. Villar blev imidlertid fyret, og så var vejen banet for at Antoni Gaudí i Cornet kunne begynde sit arbejde på Sagrada Familia basilikaen. Gaudí endte med at bygge 43 år på kirken, inden han blev dræbt af en sporvogn, der kørte ind i ham.

Gaudí afløste sin lærermester, Francisco de Paula de Villar, da han blev fyret i 1883 af Sagrada Familia-kirken

Bocabella var manden bag foreningen "Josefinerne", der stod for at administrere økonomien og han ønskede en kirke, der var fuldstændig særlig. En enestående kirke, der havde Den Hellige Familie ("La Sagrada Familia") i centrum.

Sagrada Familia
Lys og højt til himlen. Det spektakulære kirkerum i Sagrada Familia

Kirkeprojektets afslutning

Når kirken står færdig vil Sagrada Familia have i alt 18 tårne. Tårnene repræsenterer henholdsvis de 12 apostle, de 4 evangelister, Jomfru Maria og Kristus. Kristustårnet, der vil blive rejst i kirkens centrum, og som altså skal hvilke på kirkeskibet, kommer op i 172,5 meters højde - de eksisterende tårne måler 109 meter.

Sagrada Familia
Detaljerigdom. På fødselsfacaden vrimler det med motiver

Hvornår blev kirken indviet og hvornår står den færdig?

Kirken blev indviet af Pave Benedikt XVI d. 13. november 2010. Det betyder dog langtfra, at kirken nu står færdig. De sidste par år har man ment at kirken ville kunne stå færdig i 2026 (hundredeåret for Gaudís fødsel), men pga. coronavirus i 2020/2021, som har betydet stor nedgang i antallet af besøgende - og dermed entréintægter - regner man nu, at kirken først vil være færdig tidligst i 2028. Det centrale kirkerum er i brug , men 10 af de 18 tårne mangler at blive helt færdige og man arbejder nu på den sidste fascade for at få kirken færdig.

Den sidste facade, der mangler at blive færdiggjort på Sagrada Familia-kirken, er La Fachada de la Gloría og den vil komme til at handle om Jesu Opstandelse, mens de to færdige som bekendt har Jesu fødsel (La fachada de nacimiento) og Jesu korsfæstelse (la fachada de la pasión) som tema.

Det store tema var i flere år hurtigtoget - da man gravede ud til hurtigtoget, var indbyggerne bange for at kirken ville styrte sammen. Hurtigtoget kører nemlig under kirken i undergrunden. Indtil videre har det dog ikke skabt problemer.

Sagrada Familia
Detaljerigdom. På fødselsfacaden vrimler det med motiver

Entréer til kirken

Entréerne til Sagrada Familia-kirken varierer afhængigt af, om man ønsker at komme op i tårnene, om det. Billetpriserne starter på 18 €/person.
Se de aktuelle billetpriser på Sagrada Familia-kirkens hjemmeside her.

Detaljer og priser for et privat guidet besøg i Sagrada Familia

OK

Barcelona

Duration of the tour

Turen tager mellem 2 og 3 timer - men kan skræddersys efter behov og ønsker

OK

Den guidede tur til Antoni Gaudís Sagrada Familia arrangeres udelukkende for private grupper på min. 8 personer

OK

Prisen på Den guidede turen i La Sagrada Familia:
Prisen starter på
220 kr.
per person for en privat guidet tur til Gaudís La Sagrada Familia.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden