Casa Batllo

Casa Batlló - Gaudís første hovedværk

Casa Batlló (1904-1906) blev opført til Batlló-familien

Casa Batlló betød et højdepunkt i Antoni Gaudís karriere. Efter at Gaudís første byggerier havde været præget stærkt af den arabiske arkitektur og hans senere værker viser indflydelse fra den gotiske arkitektur kommer der med Casa Batlló et brud i den catalanske arkitekts stil, der kommer til at pege frem mod alle hans sidste bygninger.

Trapper på Casa Batlló
Trappeopgang - teglene på Casa Batlló skifter farve og bliver mørkere desto længere man kommer op ad trappen

Bygningen er et brud på traditionel arkitektur og kassetænktning - her ser man hos Gaudí for første gang en radikalt anderledes arkitektur, inspireret af organiske former. Der er stort set ingen rette vinkler, og organiske og geometriske former som kædeliniebuer, brudte parabler, hyperbolske paraboloider bliver dominerende. For Gaudí er naturen i sidste ende et billede på den guddommelige skabning  - naturen er Guds værks og dermed er naturen som en stor åben bog, som enhver arkitekt bør studere, som Gaudí udtrykte det. Med Casa Batlló kommer brugen af glaserede fliser og bølgende bevægelse i strukturen for første gang til at dominere Gaudí arkitektur.

Facaden på Casa Batlló
Facaden på Casa Batlló - på billedet ses både Casa Batlló og nabohuset Casa Ametller, designet af Puig i Cadafalc.

Casa Batlló er ikke bygget op fra grunden, men er en markant forandring af en allerede eksisterende bygning. Denne temmelig kedelige og traditionelle bygning ændres imidlertid radikalt og omdannes til en levende og sprælsk bygning med talrige henvisninger til catalansk kulturhistorie. 

Organiske former på Casa Batlló
Organiske former - det er næsten umuligt at finde rette vinkler på bygningen, former er organiske og efterligner naturens former på Gaudís byggerier
Hyperbolske paraboloider
Hyperbolske paraboloider - trapperne er bygget op af buer, der følger de hyperbolske paraboloider, en af Gaudís yndlingsformer
Korset
Korset - repræsenterer den kristne ridder, der dræver dragen
Håndværk
Håndværk - detalje af de flotte snedkerarbejde på Casa Batlló
Farver og organiske former
Farver & organiske former - endnu en detale fra de flotte snedkerarbejde på Casa Batlló
Lys og skygge
Lys og skygge - de samme former gentages og skaber en leg af lys og skygge

Læs mere om Antoni Gaudís arkitektur

Rejser, guidede ture og hoteller

ASTA
Enoturisme Penedes
Gouda
Catalunya Gastronomía
Visa, Mastercard & Amex