Casa Batllo

Casa Batlló - Gaudís hovedværk fra 1904-1906

Casa Batlló blev opført for Batlló-familien

Casa Batlló (1904-1906) betød et nyt højdepunkt i Antoni Gaudís karriere. Efter at Gaudís første byggerier havde været præget stærkt af den arabiske arkitektur og hans senere værker viser indflydelse fra den gotiske arkitektur kommer der med Casa Batlló et brud i den catalanske arkitekts stil, der kommer til at pege frem mod alle hans sidste bygninger.

Casa Batlló
Facaden på Casa Batlló og nabohuset tegnet af Gaudís konkurrent Puig i Cadafalch

Bygningen er et brud på traditionel arkitektur og kassetænktning - her ser man hos Gaudí for første gang en radikalt anderledes arkitektur, inspireret af organiske former. Der er stort set ingen rette vinkler, og organiske og geometriske former som kædeliniebuer, brudte parabler, hyperbolske paraboloider bliver dominerende. For Gaudí er naturen i sidste ende et billede på den guddommelige skabning  - naturen er Guds værks og dermed er naturen som en stor åben bog, som enhver arkitekt bør studere, som Gaudí udtrykte det. Med Casa Batlló kommer brugen af glaserede fliser og bølgende bevægelse i strukturen for første gang til at dominere Gaudí arkitektur.

Casa Batlló oplyst om aftenen
Facaden på Casa Batlló med lys om aftenen

Casa Batlló er ikke bygget op fra grunden, men er en markant forandring af en allerede eksisterende bygning. Denne temmelig kedelige og traditionelle bygning ændres imidlertid radikalt og omdannes til en levende og sprælsk bygning med talrige henvisninger til catalansk kulturhistorie. 

ASTA
Enoturisme Penedes
Gouda
Catalunya Gastronomía
Visa, Mastercard & Amex