Eixample

Eixample-kvarteret i Barcelona

Eixample er et af Barcelona mest interessante kvarterer

Eixample er området mellem de gamle landsbyer Gràcia og Sarria og Plaça Catalunya vest for Barcelonas centrum.

Eixample-kvarterets historie

Eixample blev bebygget efter at man i midten af det 19. århundrede fik tilladelse til at rive de gamle bymure ned, som bourbonerne havde opført i starten af 1700-tallet, og som tidligere omkransede hele det historiske centrum. Dermed startede en voldsom byggeaktivitet og Eixample blev således bebygget over en periode fra ca. 1860 og 1920. Dermed blev Barcelonas nye mondæne boligkvarter skabt, stedet hvor samfundets højere middelklasse og borgerskab bosatte sig og i høj grad stadig bor i dag.

Eixample
Detalje fra Eixample-kvarteret i Barcelona - her en balkon på en typsik bygning i kvarteret

Ildefons Cerdà

Det var ingeniøren Ildefons Cerdà, der lavede det store byplanlægningsprojekt, der blev kaldt L’Eixample (udvidelse eller forstørrelse på catalansk). Før 1850’erne gik byen til det område, der i i dag er Plaça Catalunya og områderne nord for dette område var isolerede landsbyer: Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi, Les Corts, Vallcarca. Med L’Eixample voksede byen sig knap ti gange større end hidtil.

Modernismen

Det nye L’Eixample var intet mindre end et paradis for den nye generation af unge, håbefulde arkitekter. Et enormt udnyttet område stod klar til at blive bebygget og der var oven i købet penge til at bygge for. Blandt disse arkitekter var Antoni Gaudí, Domènech i Montaner og Puig i Cadafalch.

Casa Batlló
Detalje fra Eixample-kvarteret i Barcelona - her Antoni Gaudís imponerende bygningsværk Casa Batlló, der blev bygget mellem 1904 og 1096.

Kvarteret er i dag et kæmpemæssigt udendørs museum, og bydelen indeholder den største koncentration af art nouveau-arkitektur (der i den catalansk udgave hedder modernisme) i Europa. På næsten hvert gadehjørne finder man modernistiske glasmosaikker, skulpturer og træarbejde.

Antoni Gaudís byggerier i Eixample:

Da arkitekten Antoni Gaudís karriere var på sit højdepunkt var Eixample-kvarteret byens nye modekvater. Derfor er det logisk at det var i Eixample-kvarteret at Gaudí kom til at opføre størstedelen af sine byggerier. De fleste af bygningerne er opført til velhavende familer fra det finere borgerskab. Mila og Batlló familierne var blandt de rigeste, ikke blot i Barcelona men i hele Europa.

Undtagelsen er Sagrada Familia-kirken, der selvfølgelig ikke blev opført for en familie men for en religiøs fond, der stadig i dag financierer byggeriet. Kirken var faktisk et af Gaudís første projekter, men det blev ændret undervejs og det blev uden sammenligning den bygning Gaudí brugte mest tids på i sin karriere.

- Læs mere om Gaudís byggerier i Eixample-kvarteret:

Casa Mila i Eixample-kvarteret
Trappeparti i Casa Milà (1906-1912) - et af Aotni Gaudis mest berømte bygninger i Eixample-kvarteret

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden