Torre Agbar

Torre Agbar

Torre Agbar er hurtigt blevet et af Barcelonas vartegn.

Torre Agbar er et af de mest spektakulære bygningsværker i Barcelona, der er blevet opført inden for de sidste årtier. I folkemunde går bygningen under Agurken og Læbestiften. Forkortelsen Agbar står for Aguas de Barcelona, da bygningen blev opført som kontorbygninger for Barcelonas Vandforsyning

Grupo Agbar er et af Cataloniens største foretagender, der foruden selve vandforsyningen også tæller en lang række søsterfirmaer. I tårnet er ca. 1200 mennesker beskæftiget, Grupo Agbar har i alt godt 15.000 mennesker på lønningslisterne.

Bygningen er en del af en lang række moderne bygningsværker tegnet af verdenskendte arkitekter, der er skudt op i Barcelona gennem de sidste årtier. I Barcelona har man været bevidst omkring vigtigheden af at trække verdensnavne inden for arkitekturen til Barcelona for at promovere og brande byen. Blandt de mest kendte af disse arkitekter er Zaha Hadid, Richard Rogers, Norman Foster og Enric Miralles (se nedenfor)

Inspirationskilden - Montserrat-bjerget

Arkitekten er Jean Nouvel (der også stod bag DRs nye koncertsal), og han har med Torre Agbar tegnet en af de mest fremtrædende bygninger i Barcelonas bybillede. Bygningen måler 142 meter i højden , og flere arkitekter har påpeget lighederne med Norman Fosters agurkeformede bygning i London. Men ser man Nouvels oprindelige arkitekttegninger, bliver det tydeligt, at inspirationen kommer fra et af Cataloniens egne varmærker, nemlig Monserrat-bjerget.

Torre Agbar
Torre Agbar ligger i Barcelonas gamle industrikvarter, der har gennemgået en voldsom transformation de sidste årtier

På en inspektions-tur til Catalonien var Nouvel på en ekskursion til Montserrat-bjerget, og turen til bjergene med de særegne former blev - som det også, er tilfældet for Antoni Gaudí - en stor inspirationskilde for den franske arkitekt.

Nouvel endte med at ændre den oprindelige idé om en trekantet bygning til de runde organiske former. Dermed opfyldtes også arkitektens ønske om, at bygningen, der ligger midt i byen, ikke havde én hovedfacade, men kunne anskues fra alle punkter i byen uden forskel, uden at tabe værdi.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden