Sant Jordi

Sant Jordi

Sant Jordi - Cataloniens skytshelgen

En af de skikkelser man ofte støder på i Barcelona er ridderen Sankt Jørgen, eller på catalansk, Sant Jordi. Da Johan Cruyff kom til Barcelona for at spille i FC Barcelona valgte han at døbe sin søn efter denne vigtige figur - Jordi Cruff hedder sønnen til den legendariske fodboldspiller og - træner.

Catalonien og Sankt Jørgen

Besøger man Barcelonas Barrio Gòtico går særligt én figur igen overalt i skulpturer, malerier og springvand: en ridder, der med hævet sværd kæmper mod en ildspyende drage. Ridderen er selvfølgelig Sankt Jørgen, der i den catalanske udgave hedder Sant Jordi, og som er Barcelonas skytshelgen.

Sant Jordi
Sankt Jørgen - her på Katedralen

Myten i den catalanske variant

Ifølge myten spiste dragen landsbyens (i den catalanske version: Montblanc) kvæg og får, og da de slap op, måtte man trække lod blandt de unge piger for at stille dragens sult. Da turen kom til prinsessen, dukkede Sant Jordi op i sidste øjeblik og reddede hende ud af dragens gab. Myten om Sankt Jørgen kan genfindes i en lang række europæiske lande (herunder England, Georgien og Grækenland), men fortællingen har haft en særlig dragning på catalanerne.

Sant Jordi som allegori

Det skyldes måske, at catalanernes har set myten som en allegorisk fortælling over Cataloniens egen historie, at de har set den onde drages tyranni over landsbyen som et billede på centralmagtens tyranni, Castiliens hegemoni over lokalsamfundet. Catalonien var i Middelalderen en stormagt i Middelhavet, men har siden bourbonernes indtog i byen d. 11. september 1714 i flere omgange fået sit sprog og sin kultur af centralmagten.

Catalonien i dag

Catalanerne er ikke sene til at minde tilrejsende om, at man måske nok opholder sig i Spanien, men at man først og fremmest befinder sig i Catalonien, en region med egne skikke og traditioner, et eget sprog og en egen historie. Og man når til en større forståelse af Cataloniens noget anspændte forhold til centralmagten, hvis man kigger nærmere på regionens historie siden middelalderen.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden