Rolandskvadet

Rolandskvadet og Cataloniens historie

Rolandskvadet fortæller om Barcelona i middelalderen

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst og billeder: Kasper Christiansen
27. januar 2021 (revideret version)

Rolandskvadet (La Chanson de Roldán) er et fransk heltesagn, skrevet i 1100-tallet. Handlingsforløbet er henlagt til 778, hvor Karl den Stores tropper vender hjem efter et felttog mod maurerne. Maurerne er som bekendt en samlebetegnelse for de tropper araberne havde samlet op på vejen fra den Arabiske Halvø og som i 711 kom over Gibraltar-strædet.

I Roncevaux (det moderne Roncesvalles i Spaniens Navarra-region) bliver Karl den Stores bagtrop angrebet af maurerne, ledet af Emiren af Córdoba. Saracenernes leder Marsile overfalder bagtroppen med hjælp fra forræderen i Karl den Stores hær, Ganelon.

I kampen fokuseres der på hovedpersonen Roland, greven af England, der leder bagtroppen og som med sin hær på 20.000 mand er oppe mod overmagten (saracenernes hær tæller 100.000), men som vælger ikke at blæse i sit horn, Olifant, og tilkalde hjælp, hvorved hans hær udslettes og Roland dør som martyr.

Undervejs beskrives Holger Danske (Ogier de Danemark) i øvrigt som en af mest heltemodige krigere, og han får til opgave at lede avantgarden: ”Der er ingen i gruppen, der er bedre egnet [end Ogier de Danamark] til at lede avantgarden”.

Begivenhederne skildrer således kampene i det første århundrede af den 800 år lange spanske reconquista, og er baseret på historiske begivenheder – herunder Karl den Stores forsøg på at indtage Zaragoza. Men fortællingen er samtidig en anakronistisk skildring af en kamp ud fra 1100-tallets religiøse (de kristnes kamp mod de hedenske saracenere) og moralske værdier, der lægges ind i de historiske begivenheder fra 800-tallet.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden