Santa Maria

Havets Katedral anmeldelse

Bragt i tidsskriftet Sfinx i 2007

Ildefonso Falcones’ La Catedral del mar, der har solgt omkring 2 mio. eksemplarer i Spanien, findes nu på dansk med titlen Havets Katedral. Romanens historiske ramme er hentet fra den catalanske konge, Pere IV’s Krønike.

Arnau og middelalderens Barcelona

Hovedpersonen Arnau kommer til Barcelona sammen med sin far Bernat i slutningen af 1320’erne, på et tidspunkt, hvor byen har 40.00 indbyggere, og Catalonien er blevet en stormagt i Middelhavet (jf. Sfinx 2007, nr. 2). Men med Den Storte Død og krigene mod Frankrig, Genova og Castilien udtæres riget efterhånden. Alligevel er det i 1300 tallet, at flere af byens smukkeste byggerier opføres.

Kronen på værket er kirken Santa María del Mar, Havets Katedral, Barcelonas vel nok fornemmeste gotiske bygningsværk, opført på blot 54 år (1329-1383). Arnau deltager i byggeriet allerede som barn og ser efterhånden den prægtige kirke tage form. Falcones er ikke historiker (men advokat!), men har en ganske imponerende viden om middelalderens Barcelona, og det lykkes ham at fange læseren i en levende beskrivelse af 1300-tallets Barcelona.

Ildefonso Falcones, Havets Katedral. Bazar, 2008, 629 s., indb, 349 kr.

Se billedserie fra Santa María del Mar.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden