Born

El Born-kvarteret i Barcelona

El Born-kvarteret er kendt for Picasso-museet og Havets Katedral

Navnet born er afledt af det catalanske ord for dyst eller turnering. Kvarteret er byens næstældste (efter Barrio Gótico). I gaderne omkring det nuværende Picasso museum bosatte byens borgerskab sig, da det I 1300-tallet blev nødvendigt at udvide byen mod nord. Her lå også havnen, hvorfra skibene startede ud for at erobre bl.a. Mallorca under Jaume I (1229) og Korsika og Sardinien under Pere III (1295).

Born kvarteret
Tapas og vinrestaurant foran Santa María del Mar

Ødelæggelse, byfornyelse og renæssance

Da man i 1700-tallet opførte la Ciutadella ødelagde man i La Ribera i i alt 61 gader, 1262 huse og flere kirker. I 1909 blev kvarteret yderligere ødelagt, da man begyndte anlæggelsen af Vía Laietana. Men inden for de sidste år har kvarteret fået en renæssance og er i takt med en omfattende byfornyelse blevet et af Barcelonas mest trendy områder med en lang række af lækre caféer, modebutikker og restauranter.

Santa María del Mar

En af Born-kvarterets mest kendte monumenter er Santa María del Mar - Havets Katedral. Kirken blev påbegyndt i 1329 (25. marts 1329 ) og det tog kun 54 år at færdiggøre bygningen. Santa María del Mar Ligger tæt ved stranden, og hedder derfor den Santa María del Mar (mar = hav). Området, der omgiver kirken, var i middelalderen et af Barcelonas rigeste, det såkaldte kvarter ved havet (Quarter de la Mar), der skød op i løbet af det 11. århundrede omkring hovedgaden ”de la mar” (nu Argentería).

- Læs mere om Havets Katedral.

Santa María del Mar
Den gotiske Kirken Havets Katedral. På billedet ses Apsis i Santa María del Mar-kirken

Tapas-barer og gastronomi

Born-kvarteret er et af de områder i Barcelona med flest restauranter. Konkurrencen er så høj, at det er svært at finde en decideret dårlig restaurant i kvarteret. Blandt andet er kvarteret kendt for de mange tapas-restauranter. Blandt de bedste tapas-restauranter i El Born er Taller de Tapas og La Vinya del Senyor (Herrens vingård). Sidstnævnte har desuden et imponerende vinkort med over hundrede kvalitets-vine at vælge imellem.

I Born-kvarteret finder man desuden Sagardi, El 300 del Born, Euskal Etxea, Bar del Pla, Tapeo Bar og selvfølgelig klassikeren El Xampanyet. Leder man efter en gourmet-oplevelse er både Estimar og Montiel gode bud og anbefalet i Michelin-guiden.

Born kvarteret
Tapasbar i Borne-kvarteret

Skinker
Skinker hænger i loftet på en af Bornes talrige tapasrestauranter

Picasso-museet

Et andet af områdets vigtige monumenter er Picasso-museet. Museet ligger i Montcada-gaden.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden