Catalansk

Det catalanske sprog

Catalansk tales af ca. 10 mio. mennesker

Catalansk tales i Catalonien i det nordøstlige Spanien, men også på de Baleariske Øer, Sardinien samt dele af Sydfrankrig, Murcia og Aragonien.

Barcelona: catalansk og castiliansk

I Barcelona finder man to oficielle sprog: catalansk (catalan) og spansk (castellano) er to selvstændige sprog, og begge er officielle i byen. Det er et faktum, der ofte overrasker udenlandske besøgende. De kommer til Barcelona med en forestilling om, at man her udelukkende taler spansk (dvs. rigsspansk, castiliansk), men de får sig en overraskelse, idet de støder på et sprog, der ikke umiddelbart kan forstås af en spansktalende uden forudgående studier.

Det gælder bl.a. for mange studerende, der kommer til Barcelona for at læse på universitetet, og med undren møder et sprog de ikke forstår i den første undervisningstime. Det er et stort problem først og fremmest for dem selv, men til tider også for underviseren og for universitetet. Skylden må først og fremmest siges at ligge hos den studievejleder, der har sendt de studerende af sted og ikke sat sig ordentligt ind i forholdene.

Catalansk - hvor kommer det fra?

Catalonien har historisk set været tæt forbundet med Frankrig. Charlemagne og hans efterfølgere kaldte Catalonien for den ”Spanske Mark” (Marca Hispánica) fra 800-tallet og frem, og her installerede de en række grever, der siden frigjorde sig og blev til det moderne Catalonien. Den tætte kontakt til Frankrig gennem historien har betydet en væsentlig påvirkning fra det franske sprog, og catalansk kan ses som en blanding af spansk og fransk.

Hvem taler catalansk?

Catalansk tales i Catalonien, på De Baleariske øer, i Valencia, i Andorra, på dele af Sardinien og i Sydfrankrig - i alt ca. 10 mio. mennesker taler catalansk, og der udgives flere bøger på catalansk end på dansk.

Der er idag stor bevidsthed om at bevare sproget, der under borgerkrigen var forbudt. Der er derfor særligt fokus på sprog i undervisningssammenhæng, i musik, film, osv.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden