MACBA

MACBA-museet

MACBA museet - tegnet af den stjernearkitekten Richard Meier

Museet for moderne kunst MACBA (1987-95), den futuristiske bygning opført af den verdensberømte amerikanske arkitekt, Richard Meier, er et godt eksempel på, hvordan Barcelona har formået at skabe fornyelse og drive i bydele, der blot for få år siden var sakket agterud.

MACBAs placering i Barcelonas Raval-kvarter

Museet ligger midt i Raval-kvarteret, der ved opførelsen var et af de fattigste kvarterer i Barcelona, men som nu, efter at museet er bygget, er blomstret op i takt med at caféer, tøjbutikker og barer er skudt op i kvarteret som paddehatte.

Forhistorien - historien der går forud for museet

Historien går tilbage til 1959 da kunstkritikeren Alexandre Cirici Pellicer påtænkte at bygge et museum for samtidskunst i Barcelona. Cirici og Cesáreo Rodríguez Aguilera afholdt i alt 23 udstillinger med moderne kunstnere som Moisès Villèlia, Antoni Bonet, Àngel Ferrant, Jean Fautrier, Albert Ràfols Casamada, Romà Vallès, Jordi Curós, Josep Maria de Sucre, og August Puig. Men projektet fik sin ende i 1963 med den politiske udstilling Kunst og Fred. V ærkerne blev siden sendt til museet Victor Balaguer i Vilanova i Geltrú.

Projektet genoptages

I 1985 genoptog Joan Rigol, der arbejdede som kulturrådgiver for la Generalitat, idéen. I 1986 blev det besluttet, at den amerikanske arkitekt, Richard Meier skulle bygge et nyt museum, og man hyrede kritikeren Francesc Miralles og Rosa Queralt til at skrive museets vedtægter.

I 1987 blev la Fundación MACBA grundlagt, ledet af Leopoldo Rodés og i arpil 1988 startede projektet, så man d. 28. november 1995 kunne åbne dørene til museet.

MACBA og arkitekten Richard Meier

MACBA måler 120 x 35 m og har fire etager, der dog flere steder holdes åbne i vertikale rum. Brugen af naturligt lys og de store vinduespartier er med til at skabe dialog mellem ydre og indre rum. Richard Meiers arkitektur lægger sig op ad funktionalismen og rationalismen hos f.eks. Le Corbusier.

Firmarejser, kongresser & erhvervsrejser

rejsegarantifonden